Összes oldalmegjelenítés

2011. május 10., kedd

Tisztítószerek 2.

Ha most végiggondolod Kedves Olvasó, hogy mi minden van a "takarítós polcodon",akkor talán nem is tudod felsorolni anélkül,hogy nem nézed meg. Mert hát a lakásnak csillogni-villogni kell, jó illatnak kell lennie,egy porszem sem szállhat... Van ugyebár mosogatószer a szekrényben(ha volt 3at vihet,2őt fizet akció,akkor több flakon is...),van egy bútorfény,valószínűleg spray-s változatban,van valamilyen fertőtlenítő, van egy általános lemosó, van parketta/laminált padló tisztító, van ablaktisztító, van zsíroldó, van szőnyegtisztító, vízkőoldó, wc-tisztító, van illatosító, öblítő,van por vagy folyékony mosószer-esetleg mindkettő-,külön a színes és külön a fehér ruhákhoz,...mit hagytam ki? Valamit még biztosan,de nem jut eszembe más:).
Ha azt mondom,hogy jó kis adag biológiai fegyvert tárolsz,elhiszed?
Feltűnt már,hogy a legtöbb lakásban lelkesen takarítanak, mégis allergiásak az ott lakók? Miért fordul elő, hogy egy makulátlan tisztaságú, baktériumoktól mentes lakás lakói allergiások lesznek? Köhögnek, prüszkölnek vagy éppen bőrkiütéseik vannak?Vajon miért? Csak nem a rengeteg tisztítószer az oka???
A tisztítószerek nagy része ammóniát tartalmaz, ami allergiás reakciókat,légzési nehézségeket okozhat.
-A bútorfényező szerek, akár spray,akár folyékony formában többnyire szintetikus anyagokból (mint pl. szilikonok) és oldószerekből állnak. Gyakran adagolnak hozzájuk mesterséges illatosító anyagokat, amelyek teljesen feleslegesek, és szennyezik a levegőt. Az emberi szervezetre nézve mérgező, allergén anyag, valamint nagy valószínűséggel rákkeltő hatással is rendelkezik.
-A fémtisztító használatánál mindenki tapasztalhatja, hogy maró hatású,ezt az ammóniának és a mérgező ásványolaj származékoknak köszönhetjük.
-A fertőtlenítő szerek legtöbbje fehérítő anyagokat (pl. klórt, fenolt, krezolt, és egyéb hasonló származékokat) tartalmaz. A felsorolt szerek erősen mérgezők, és maró hatásúak, légzési nehézségeket okoznak, valamint az ivóvizet is szennyezik.
-Folyékony tisztítószerek: Ezek olyan erős vegyszereket tartalmaznak, mint az etanol, ammónia, formaldehid és a klór. A felsorolt vegyszerek mindegyike káros a környezetre és a szervezetbe kerülve halált okoz. Mérgező, légzési nehézséget és bőrkiütést okoz, maró hatású és ivóvízszennyező.
-Tűzhelytisztítók:erősnek kell lennie,az is a marónátron miatt,ami mérgező anyag.(ha nem marónátron tartalmú,akkor erősen lúgos-az se jó nekünk)
"Marónátron (nátronlúg)
Kémiai neve: nátriumhidroxid. Nagyon erős lúg, erősen mérgező, légzési problémákat okozó, és maró hatású vegyszer. Leggyakrabban eldugult lefolyók tisztítására használják. A kályha- és a WC -tisztító szerek egyik gyakori alkotóanyaga."
Mosogatószerek: hát,ezeket napjában egyszer-kétszer-háromszor tutira használjuk. De mit is használunk???
"A mosogatószerek mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat tartalmazó szerek. Gyakran foszfátot is tartalmaznak, ami károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok a szennyvizekben található anyagokat lebontsák, és hasznosítható formában a talajba visszajuttassák. A mosogatószerektől bőrünk kiszárad. Ezen kívül olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a szervezet kiszáradását gyorsítják, ugyanis gyorsítják az élelmiszerekben gyakran előforduló rovarirtó szerek maradékának megkötését."-hát,ezek után legalább kétszer leöblítem az edényeket...
Még fel se soroltam minden tisztítószert,amit naponta többször vagy legalább hetente használunk. Mindannyian. Mindannyian szennyezük magunkat és a környezetünket.
Pedig lehetne máshogy...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése