Összes oldalmegjelenítés

2011. május 16., hétfő

Alternatívák...


Ha valaki úgy gondolja nem szeretne vegyi fegyver arzenált tárolni a lakásában,akkor álljon itt néhány alternatív megoldás a takarításra,mosásra.
Azt tudni kell,hogy többféle megoldás létezik:
-régi,jól bevált házi praktikák,amelyek használata lehet,hogy több időbe telik,de tutira környezet- és saját bőr kímélő,ráadásul olcsó
-lehet használni üzletekben,webáruházakban kapható kifejezetten bio,környezetkímélő termékeket,ezeknek az ára tapasztalataim szerint picit borsosnak tűnhet(bár gyártója válogatja),nem is mindenki engedheti meg magának,DE azt tudni kell ezekről a termékekről,hogy koncentrátumok,így bár lehet,hogy egyszerre több pénzt ad ki értük az ember,de ritkábban veszi meg őket
Elvileg a környezetkímélő és bio termékeken ott a kis zöld embléma,ami jelzi a vásárló felé,hogy "Hahóóó,én más vagyok mint a többi!", de érdemes azért végigböngészni az összetevőket is. Jó termékek ebben a kategóriában,az én tapasztalatom szerint(lehet,más máshogy gondolja,ez pusztán személyes vélemény): Sano, Ekover,Klar,Almawin,Bionur és a Rosmarin termékei.

Egyenlőre maradjunk az első alternatívánál a házi praktikáknál. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány ötlet,lehet válogatni,kinek mi a szimpi:
Az ECET felhasználási lehetőségei(és most nem a főzésre gondolok):
- Jön a gyümölcs szezon:a ruhára került gyümölcsfoltot ecetezzük be,majd negyed óra múlva mossuk ki.
- Ha azt akarjuk, hogy a kötött ruha újra rugalmas legyen,az öblítővízbe mehet egy kis ecet.
- Szőnyeget is érdemes langyos,ecetes vízzel áttisztítani néha,visszakapja a színét.
- A meleg ecet oldja a vízkövet, csempéről,kádról,mosdóról,de a kávé-vagy a teafőzőt is érdemes néha átmosni ecettel.
- A só és ecet keveréke jól tisztítja az üveget és a kristályt is.

CITROM/LÉ:
- Szintén használható vízkőoldásra sóval összekeverve.
- Kihozza a tea- vagy a tintafoltot és még a csokifoltot is :)
- Az izzadságfoltok is kijönnek a gyapjúból a citromlé segítségével.
- A konyhában is használhatjuk hagymavágás után, ha citromlével dörzsöljük be a kezünket nem lesz hagymaszagú
- Gyümölcsfoltokra is jó a citromlé is
- Vörösborfolt sóval,kevés citromlével kihozható a textíliákból.
- Egyébként tűzhelyen, zsíroldásra is nagyon jó a citromlé...

EGYÉB ÖTLETEK,ÉRDEMES BOGARÁSZNI:

-A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, így aminek nem árt a meleg, forralással vagy forró vízzel fertőtlenítsük.
- A makacs, nehezen eltávolítható foltok ellen először próbáljuk ki a citromlevet. Ha semmi hatás, a nátrium- hipoklorit tartalmú szerek helyett a szakértők a hidrogén-peroxid vagy bórax használatát javasolják, amely azonos hatású, de kevésbé szennyezi a környezetet és az egészségre sem olyan ártalmas.
- Edények súrolására konyhasót vagy szódabikarbónát ajánlunk.
- A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredetű folt.
- Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe töltött vízbe egy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.
- A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.
- A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthető is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.
- A fajansz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg, és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán átdolgoztatni - reggel kelve, egyetlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a WC-csésze faláról. És persze ne feledkezzünk meg a WC-kefe gyakori használatáról se!
- Az eldugult lefolyók ellen hatékony a következő - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.
- A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán áthatni hagyjuk.
- A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé
- Vízlágyítóként régebben szinte kizárólag a környezetre káros foszfátokat használtak, amelyeket az utóbbi időben különböző, szintén káros kőolajszármazékokkal helyettesítettek. A jó megoldás a növényi eredetű szappan, amely nem okoz efféle problémákat.
- Kiváló fabútor és fapadló ápolószer a meleg tejbe mártott rongy.
- A bútoron keletkezett karcolásokra is van orvosság: a műbútorasztalos előtt próbálkozzunk csonthéjasaink termésével: a világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötétet dióbéllel dörzsöljük be; a rendetlen, felelőtlen vendégek poharai generálta foltokat pedig étolaj és 70 %- os alkohol 1: 1 arányú keverékével kezelhetjük.
- Ezüsttisztító-szer :Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre!

Remélem mindenki talált kedvére való megoldást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése