Összes oldalmegjelenítés

2011. május 4., szerda

Nahát...

...nem is tudtam, hogy a gondosan kiválasztott idei nyári erkélyvirágunk is gyógynövény. Most olvastam. Ráadásul "nem kis múltja" van:
"az ókorban afrodiziákumként alkalmazták. A papok áldozatként használták a növényt, innen jön a Herba Sacra elnevezés. A verbéna elnevezés a rómaiaktól ered, akik az oltárok díszítésére használták. Vénusszal és Diánával hozták összefüggésbe és úgy hitték, hogy újraéleszti az elmúlt szerelmet. Egyesek Merkúrral hozzák kapcsolatba. Az Alvilággal is kapcsolatba hozták: állítólag samhain idején egy pohár borban elfogyasztva segít kapcsolatba lépni a szeretett holtakkal.
A druidák is nagyon szerették ezt a növényt. Akkor gyűjtötték, mikor a Nagy Kutya csillaga, Szíriusz, felkelt a holdvilágnál. Különböző szertartások és varázslatok kelléke volt: jövendöléskor, felszenteléskor, szent helyek szertartásos megtisztításához használták, valamint szerencsehozó tulajdonsága miatt összezúzva és a nyakon körbekenve varázsigéhez. Beletették a szenteltvízbe, és a varázslók és boszorkányok is széles körben alkalmazták, a nagykövetek pedig szövetségkötés céljából. Még napjainkban is használják a kelta papok avatásánál.
A Cauldron of Cerridwen (Cerridwen istennő üstje – a halál és újjászületés istennője – a szerk.) nevű mágikus italt készítették belőle, mely többek szerint vörös berkenyebogyót, tengervizet, salátaboglárkát, sebforrasztó zsombort és természetesen vasfüvet tartalmazott. Ez az ital kreatív energiát adott fogyasztójának, a bárdok énekeihez, és a próféciákhoz. A vasfűből készült ital továbbá segíti a költők munkáját is.
Fejfájásra, kígyómarásra és más mérges marásokra, használták. Hittek abban is, hogy jót tesz a látásnak.
A növény ilyen sokrétű felhasználása valószínűleg annak a legendának is köszönhető, melyet Kálváriánál fedeztek fel, ahol a keresztre feszített Jézus sebeit vasfűvel kezelték. Ezért vasfű gyűjtéskor keresztet vetnek, és néhány megemlékező sorral megáldják a növényt."
www.natursziget.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése