Összes oldalmegjelenítés

2011. május 25., szerda

Egy környezetbarát partnerünkről...


Amikor partnert választunk,azért szétnézünk,válogatunk,mind a magán-mind az üzleti életben. Mi szerettünk volna egy olyan partnert találni,aki rugalmas,megbízható,ismert és elismert a szakmában és nem utolsó sorban környezettudatos. A cég,amit találtunk minden kívánságunknak megfelelt és még ráadásul magyar is:
A Rosmarin Kft. környezetbarát háztartási tisztítószerek, mosószerek, polírozószerek, bőr- és faápolószerek előállítója. Egyike a világ legnagyobb súrolókő és tisztítószer előállító cégeinek. Az A.I.S.E, Sedex és többek között a REACH minőségi elvárásainak megfeleltünk. Fontosnak tartják, hogy minél kisebb mértékben terheljék környezetünket,ezért az üzem tetejére mintegy 100nm felületű napkollektort telepítettek.A gyártás,ezen megújuló energiaforrás hasznosításával valósul meg. A termékek összetételétől kezdve,a gyártáson át a csomagolásig minden környezetbarát.
Vevőik egész Európában, Kanadában, az Egyesült Államokban és Ázsiában elégedettek termékeink minőségével. Úgy gondoltuk, ha a svájci minőség ellenőrzésen folyamatosan megfelelő termékek jók a fent felsorolt országok lakóinak,akkor mi is kipróbáljuk azokat.
Minden terméket,amit nálunk kapni lehet és forgalmazunk mi is kipróbáltuk a háztartásunkban,hogy személyes véleményt is mondhassunk. Ezen kívül a nagy család több tagja is kipróbálta és most már használja a termékeket. Csak ezek után ajánlottuk "idegeneknek",akik közül már sokan nem idegenek,hanem visszajáró,elégedett vevők.Ezúton is köszönjük Nekik hűségüket!
A Rossmarin Kft általunk forgalmazott termékei itt láthatóak:
www.zoldfeszkek.info
Nyíregyházán ingyenes házhoz szállítással, szagolgatással,válogatással... :)

2011. május 20., péntek

Olyan hírem van...!!!


Végre valakinek eszébe jutott(mondjuk most éppen a Mol-nak):
"A MOL a lakosság számára szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „megszabaduljon” a használt étolajtól: 100 MOL-kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat. Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki a megfelelő tárolóba önti azt. A kutakról a Biofilter Kft. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol a használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba."
Nem kell leönteni ezek után a használt olajat a wc-n,nem kell elvinni a hulladéklerakóba,egyszerűen csak ha úgyis megy az ember kocsival befordul egy MOL kútra és otthagyja.Ettől kényelmesebb dolog nem is nagyon kell. Nyíregyházán a Pazonyi úti Mol kútnál,meg a Tokaji úton, a repülőtérnél lehet leadni az olajat.
Egyébként pedig "aki veszi a fáradságot, hogy elvigye egy MOL kútra az étolajat, június elejétől a készlet erejéig ajándékba egy újrahasznosított műanyagból készült, praktikus gyűjtőedényt kap, amelyben kényelmesen, csöpögésmentesen tudják tárolni a használt sütőolajat, majd elvihetik egy MOL kúthoz."
A www.mol.hu-n a többi akcióban résztvevő benzinkút listája is megtalálható.
UGYE TI IS ELVISZITEK ???

2011. május 17., kedd

Akác virágzás

Annyira jó illata van az akácnak,hogy gondoltam utánanézek,használható-e valamire.
Azt persze mindenki tudja,hogy méz az van belőle,(éppen a múlt héten mondta a szomszédasszony,hogy a párja viszi ki a méheket az akácoshoz...)méghozzá finom méz és jó drága is...

Ezen kívül találtam még teát belőle(mondjuk ezt magamtól is kitalálhattam volna).Le kell szedni a virágokat a virágfürtről,jól kiszárítani és eltenni télire. Azért a telet mondom,mert köhögésre hatásos az akác tea és hát inkább télen szoktunk megfázni,köhögni. Ja,nemcsak köhögésre jó,hanem használják még a túlzott gyomorsav termelődésre is. 2 dl forró vízzel kell leforrázni 2 teáskanál szárított akácvirágot és 5 perc után leszűrni. Én ki fogom próbálni ízesítés nélkül is, kíváncsi vagyok a természetes ízére.
A másik amit találtam az akácvirág felhasználására, az a PALACSINTA !
Palacsintatésztát kell csinálni rendesen, és a palacsintatésztába keverjünk ízlés szerint megtisztított akácvirágot, és így süssük ki. (Fánktésztába is tehetjük a virágokat.)Érdekes lehet, ki fogom próbálni és majd leírom milyen volt. Gondolom kicsit vastagabbra kell sütni a palacsintát,mint egyébként...
Van még egy érdekes népi elnevezése az akácfának, én még sose hallottam ezt így: Isten papucsa. Ilyen elnevezéssel tényleg csak hasznos lehet... :)

2011. május 16., hétfő

Alternatívák...


Ha valaki úgy gondolja nem szeretne vegyi fegyver arzenált tárolni a lakásában,akkor álljon itt néhány alternatív megoldás a takarításra,mosásra.
Azt tudni kell,hogy többféle megoldás létezik:
-régi,jól bevált házi praktikák,amelyek használata lehet,hogy több időbe telik,de tutira környezet- és saját bőr kímélő,ráadásul olcsó
-lehet használni üzletekben,webáruházakban kapható kifejezetten bio,környezetkímélő termékeket,ezeknek az ára tapasztalataim szerint picit borsosnak tűnhet(bár gyártója válogatja),nem is mindenki engedheti meg magának,DE azt tudni kell ezekről a termékekről,hogy koncentrátumok,így bár lehet,hogy egyszerre több pénzt ad ki értük az ember,de ritkábban veszi meg őket
Elvileg a környezetkímélő és bio termékeken ott a kis zöld embléma,ami jelzi a vásárló felé,hogy "Hahóóó,én más vagyok mint a többi!", de érdemes azért végigböngészni az összetevőket is. Jó termékek ebben a kategóriában,az én tapasztalatom szerint(lehet,más máshogy gondolja,ez pusztán személyes vélemény): Sano, Ekover,Klar,Almawin,Bionur és a Rosmarin termékei.

Egyenlőre maradjunk az első alternatívánál a házi praktikáknál. A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány ötlet,lehet válogatni,kinek mi a szimpi:
Az ECET felhasználási lehetőségei(és most nem a főzésre gondolok):
- Jön a gyümölcs szezon:a ruhára került gyümölcsfoltot ecetezzük be,majd negyed óra múlva mossuk ki.
- Ha azt akarjuk, hogy a kötött ruha újra rugalmas legyen,az öblítővízbe mehet egy kis ecet.
- Szőnyeget is érdemes langyos,ecetes vízzel áttisztítani néha,visszakapja a színét.
- A meleg ecet oldja a vízkövet, csempéről,kádról,mosdóról,de a kávé-vagy a teafőzőt is érdemes néha átmosni ecettel.
- A só és ecet keveréke jól tisztítja az üveget és a kristályt is.

CITROM/LÉ:
- Szintén használható vízkőoldásra sóval összekeverve.
- Kihozza a tea- vagy a tintafoltot és még a csokifoltot is :)
- Az izzadságfoltok is kijönnek a gyapjúból a citromlé segítségével.
- A konyhában is használhatjuk hagymavágás után, ha citromlével dörzsöljük be a kezünket nem lesz hagymaszagú
- Gyümölcsfoltokra is jó a citromlé is
- Vörösborfolt sóval,kevés citromlével kihozható a textíliákból.
- Egyébként tűzhelyen, zsíroldásra is nagyon jó a citromlé...

EGYÉB ÖTLETEK,ÉRDEMES BOGARÁSZNI:

-A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, így aminek nem árt a meleg, forralással vagy forró vízzel fertőtlenítsük.
- A makacs, nehezen eltávolítható foltok ellen először próbáljuk ki a citromlevet. Ha semmi hatás, a nátrium- hipoklorit tartalmú szerek helyett a szakértők a hidrogén-peroxid vagy bórax használatát javasolják, amely azonos hatású, de kevésbé szennyezi a környezetet és az egészségre sem olyan ártalmas.
- Edények súrolására konyhasót vagy szódabikarbónát ajánlunk.
- A levakarhatatlan, odaégett maradékkal csúfított edényeinkbe töltsünk egy kevés vizet, oldjunk fel benne két teáskanál szódabikarbónát, majd keveréket forraljuk fel. Miután kihűlt a víz, dörzsöléssel könnyen felszámolható minden barna, ismeretlen eredetű folt.
- Ugyanezt az eredményt érjük el, ha az edénybe töltött vízbe egy marék sót szórunk, felforraljuk, és tisztítás előtt fél napot állni hagyjuk.
- A zsíros csempéket töröljük át ecet és víz 1:1 arányú keverékébe mártott ruhával, makacsabb szennyeződések ellen próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.
- A mosogató kiválóan tisztítható - és fertőtleníthető is egyben - egy marék durva szemű konyhasóval. Kezeinket kímélendő a szivacs dörzsis felületével súroljunk.
- A fajansz vízkőmentesítésére is kiváló az ecet: öntsünk egy egész üveggel a lefolyóba, majd kb. fél liter forró vízzel locsoljuk meg, és hagyjuk hatni órákon át. Praktikus este elvégezni a fentieket, és a savat egy éjszakán átdolgoztatni - reggel kelve, egyetlen öblítéssel egész vízkőtömbök robbanhatnak le a WC-csésze faláról. És persze ne feledkezzünk meg a WC-kefe gyakori használatáról se!
- Az eldugult lefolyók ellen hatékony a következő - szintén este vagy hétköznap reggel elvégzendő - módszer: két púpos evőkanál szódabikarbonát szórjunk a lefolyóba, öntsünk hozzá ecetet, majd dugaszoljuk be. Pár óra elteltével öntsünk forró vizet a lefolyóba - ami így "újra átfolyó"-vá válik.
- A fugában és a sarkokban megbúvó penészfoltoktól megszabadulhatunk, ha ecetet öntünk rájuk, és egy éjszakán áthatni hagyjuk.
- A zománcozott felületeken éktelenkedő rozsdafoltok ellen hatékony fegyver a citromlé
- Vízlágyítóként régebben szinte kizárólag a környezetre káros foszfátokat használtak, amelyeket az utóbbi időben különböző, szintén káros kőolajszármazékokkal helyettesítettek. A jó megoldás a növényi eredetű szappan, amely nem okoz efféle problémákat.
- Kiváló fabútor és fapadló ápolószer a meleg tejbe mártott rongy.
- A bútoron keletkezett karcolásokra is van orvosság: a műbútorasztalos előtt próbálkozzunk csonthéjasaink termésével: a világos színű fát félbevágott mogyoróbéllel, sötétet dióbéllel dörzsöljük be; a rendetlen, felelőtlen vendégek poharai generálta foltokat pedig étolaj és 70 %- os alkohol 1: 1 arányú keverékével kezelhetjük.
- Ezüsttisztító-szer :Tegyünk egy darab alufóliát egy lábas aljára! Öntsünk bele vizet, egy evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál sót! Forraljuk ebben az oldatban az ezüstöt három percig, vagy áztassuk bele tíz percre!

Remélem mindenki talált kedvére való megoldást!

2011. május 10., kedd

Tisztítószerek 2.

Ha most végiggondolod Kedves Olvasó, hogy mi minden van a "takarítós polcodon",akkor talán nem is tudod felsorolni anélkül,hogy nem nézed meg. Mert hát a lakásnak csillogni-villogni kell, jó illatnak kell lennie,egy porszem sem szállhat... Van ugyebár mosogatószer a szekrényben(ha volt 3at vihet,2őt fizet akció,akkor több flakon is...),van egy bútorfény,valószínűleg spray-s változatban,van valamilyen fertőtlenítő, van egy általános lemosó, van parketta/laminált padló tisztító, van ablaktisztító, van zsíroldó, van szőnyegtisztító, vízkőoldó, wc-tisztító, van illatosító, öblítő,van por vagy folyékony mosószer-esetleg mindkettő-,külön a színes és külön a fehér ruhákhoz,...mit hagytam ki? Valamit még biztosan,de nem jut eszembe más:).
Ha azt mondom,hogy jó kis adag biológiai fegyvert tárolsz,elhiszed?
Feltűnt már,hogy a legtöbb lakásban lelkesen takarítanak, mégis allergiásak az ott lakók? Miért fordul elő, hogy egy makulátlan tisztaságú, baktériumoktól mentes lakás lakói allergiások lesznek? Köhögnek, prüszkölnek vagy éppen bőrkiütéseik vannak?Vajon miért? Csak nem a rengeteg tisztítószer az oka???
A tisztítószerek nagy része ammóniát tartalmaz, ami allergiás reakciókat,légzési nehézségeket okozhat.
-A bútorfényező szerek, akár spray,akár folyékony formában többnyire szintetikus anyagokból (mint pl. szilikonok) és oldószerekből állnak. Gyakran adagolnak hozzájuk mesterséges illatosító anyagokat, amelyek teljesen feleslegesek, és szennyezik a levegőt. Az emberi szervezetre nézve mérgező, allergén anyag, valamint nagy valószínűséggel rákkeltő hatással is rendelkezik.
-A fémtisztító használatánál mindenki tapasztalhatja, hogy maró hatású,ezt az ammóniának és a mérgező ásványolaj származékoknak köszönhetjük.
-A fertőtlenítő szerek legtöbbje fehérítő anyagokat (pl. klórt, fenolt, krezolt, és egyéb hasonló származékokat) tartalmaz. A felsorolt szerek erősen mérgezők, és maró hatásúak, légzési nehézségeket okoznak, valamint az ivóvizet is szennyezik.
-Folyékony tisztítószerek: Ezek olyan erős vegyszereket tartalmaznak, mint az etanol, ammónia, formaldehid és a klór. A felsorolt vegyszerek mindegyike káros a környezetre és a szervezetbe kerülve halált okoz. Mérgező, légzési nehézséget és bőrkiütést okoz, maró hatású és ivóvízszennyező.
-Tűzhelytisztítók:erősnek kell lennie,az is a marónátron miatt,ami mérgező anyag.(ha nem marónátron tartalmú,akkor erősen lúgos-az se jó nekünk)
"Marónátron (nátronlúg)
Kémiai neve: nátriumhidroxid. Nagyon erős lúg, erősen mérgező, légzési problémákat okozó, és maró hatású vegyszer. Leggyakrabban eldugult lefolyók tisztítására használják. A kályha- és a WC -tisztító szerek egyik gyakori alkotóanyaga."
Mosogatószerek: hát,ezeket napjában egyszer-kétszer-háromszor tutira használjuk. De mit is használunk???
"A mosogatószerek mesterséges anyagokból előállított, zsírtalanító hatóanyagokat tartalmazó szerek. Gyakran foszfátot is tartalmaznak, ami károsan hat az élővizekre, ugyanis megakadályozza, hogy a baktériumok a szennyvizekben található anyagokat lebontsák, és hasznosítható formában a talajba visszajuttassák. A mosogatószerektől bőrünk kiszárad. Ezen kívül olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek a szervezet kiszáradását gyorsítják, ugyanis gyorsítják az élelmiszerekben gyakran előforduló rovarirtó szerek maradékának megkötését."-hát,ezek után legalább kétszer leöblítem az edényeket...
Még fel se soroltam minden tisztítószert,amit naponta többször vagy legalább hetente használunk. Mindannyian. Mindannyian szennyezük magunkat és a környezetünket.
Pedig lehetne máshogy...

2011. május 6., péntek

A szelektív gyűjtésről részletesen

Így talán még könnyebb eligazodni a szelektív hulladék gyüjtőnek: MIT? HOVÁ? MIÉRT?

Papír

A begyűjtött papírhulladékokat elsősorban anyaguk szerint (újságpapír, kartonpapír, papírtartalmú többrétegű italos doboz) válogatják szét. A szétválogatott papírokat bálázzák. Az anyaguk szerint visszagyűjtött papírokból készülhetnek papírtermékek vagy italos karton alapú késztermékek.

Az előbbiek készítéséhez a begyűjtött papírt pépesítik, ezt követően pedig a papírgyártás tradicionális folyamatain keresztül félkész termékeket állítanak elő belőle. A késztermékek széles skáláját az újra papírból készített félkész termékekből állítják elő.

Az utóbbiak, azaz a késztermékek előállításához a begyűjtött italos kartont először összedarabolják, majd a darabkákat magas hőfokon összetömörítik, az összetömörített rendkívül szilárd anyagból ún. tektántáblákat készítenek, amelyet késztermékek előállításához használnak.
Mit dobhatunk bele?

Újságpapírt, folyóiratokat, reklámújságokat, füzeteket, könyveket (műanyag bevonatos, bőr és műbőr kötés nélkül), kartondobozt (kilapítva), hullámpapírt, papírzacskót (amennyiben tiszta), tejes, gyümölcsleves dobozokat (amennyiben ezt a gyűjtőedényen külön feltüntetik és csak kimosott állapotban).

Műanyag

A begyűjtött műanyag csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként válogatják szét, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd a műanyag darabkákat vegyszerek felhasználásával megtisztítják a szennyeződésektől. A megtisztított műanyagdarabkákat ezután granulálják. Az így nyert félkész terméket műanyag termékek és csomagolások előállításához használják fel újra.
Mit dobhatunk bele?

Üdítős, ásványvizes PET-palackokat, kiöblített háztartási flakonokat és azok lecsavart kupakjait (samponos, habfürdős stb.), háztartásban előforduló tiszta fóliát (szatyrok, tasakok, csomagoló fóliák stb.), tejes, gyümölcsleves dobozokat (amennyiben ezt a gyűjtőedényen külön feltüntetik és csak kimosott állapotban).

Üveg

Napjainkban a korábbi évtizedek többszörösére, hozzávetőlegesen 4,6%-ra bővült az üveghulladék aránya a háztartási hulladékokon belül. Ha szín szerint válogatva gyűjtjük az üvegeket, akkor azok szinte 100%-ban újrahasznosíthatók, és a végtermék minősége is szinte azonos az új üvegekével mindamellett, hogy a folyamat során 10–20% energia-megtakarítás is elérhető.

A gyűjtőedényekben a színük szerint (fehér és színes) gyűjtött üveget tisztítás után darabokra aprítják, zúzzák. Ezt követően a válogatóban mágnes segítségével eltávolítják belőle a fémdarabkákat (gyűrűk, kupakok), majd az egyes színeket elkülönítik egymástól. Ezután az üvegdarabokat beolvasztják és formába öntik, azaz újra termékeket készítenek belőle a csomagolóipar számára.
Fehér üveg
Mit dobhatunk bele?

Tiszta, kiöblített italos és egyéb, a háztartásban már feleslegessé vált színezetlen üvegeket, konzerves, parfümös üvegeket stb.
Színes üveg
Mit dobhatunk bele?

Színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üvegeket.

Fém

Az érclelőhelyek kimerülése, a kitermelés költségeinek emelkedése, valamint a fémek előállításának és feldolgozásának magas járulékos költsége egyre inkább szükségessé teszi a fém csomagolóanyagok másodnyersanyagként történő hasznosítását. A fémhulladékok hasznosításával nem csak nyersanyagot takarítunk meg, de jelentős mennyiségű energiát is.

A begyűjtött fém csomagolóanyagokat a válogatóban fajtánként szétválogatják, majd tömörítéssel bálázzák. A bálákat a hasznosítás helyére történő szállítás után aprítják, majd mágnesek segítségével kiválasztják belőlük a más típusú fémeket. A megtisztított fémdarabokat kohókban beolvasztják, és szállítható rudakba öntik. A rudakat a felhasználás helyén hengerelik, ezáltal lehetővé válik, hogy újra különböző késztermékeket készítsen belőlük a feldolgozóipar.

A fémek talán a legkevésbé érzékenyek a különféle szennyeződésekre. Nagyon fontos volna ezek szelektív gyűjtésének elterjedése, mert a gazdaságba történő visszaáramoltatásuk igen jelentős energia-megtakarítást eredményez.
Mit dobhatunk bele?

Fém csomagolódobozokat (üdítős, sörös, konzerves stb.) tiszta állapotban, háztartási kis fémhulladékokat (pl. evőeszközök stb.).

2011. május 5., csütörtök

FIGYELEM, FIGYELEM !!!

Veszélyes hulladék gyűjtés

2011. május 7-én (szombaton) 9:00 - 13:00 óra között LAKOSSÁGI VESZÉLYES HULLADÉK GYŰJTÉS lesz Nyíregyházán :



Jósavárosban: a Hulladékudvarban, a Korányi F. u. 3. sz. alatt,
Északi krt.-on: az Alfi-Ker bolt előtt (Északi krt. 1.),
Örökösföldön: a Match élelmiszer bolt előtt (Fazekas J. tér 9.),
Kertvárosban: a Fészek utcai Coop ABC előtt (Fészek u. 141.),
Érkertben: a Toldi utcai Coop ABC előtt (Toldi u. 29.),
Oroson: Fő utcán, a Viktória diszkont mellett (Fő u. 9.),
Borbányán: a Kállói utcai Privát ABC előtt, (Kállói u. 34-36.),
Nyírszőlősön: a Nyírszőlősi úti Szabolcs Coop ABC mellett (Nyírszőlősi u. 8.),
Sóstóhegyen: az Úttörő utcai Szabolcs Coop ABC mellett (Úttörő u. 34.),
Butykán: a Vay Á. utcai Szilágyi ABC előtt (Vay Á u. 1.)



Az akció keretében az alábbi hulladékok adhatóak le:

lejárt szavatosságú gyógyszer; használt sütőolaj, zsiradék; olajos hulladék (rongy, szűrő, flakon); fáradt olaj; akkumulátor; szárazelem; festékes, hígítós, vegyszeres göngyöleg; aeroszolos készítmények; elhasznált nyomtatópatron; fénycsövek; elektronikai hulladékok.

2011. május 4., szerda

Nahát...

...nem is tudtam, hogy a gondosan kiválasztott idei nyári erkélyvirágunk is gyógynövény. Most olvastam. Ráadásul "nem kis múltja" van:
"az ókorban afrodiziákumként alkalmazták. A papok áldozatként használták a növényt, innen jön a Herba Sacra elnevezés. A verbéna elnevezés a rómaiaktól ered, akik az oltárok díszítésére használták. Vénusszal és Diánával hozták összefüggésbe és úgy hitték, hogy újraéleszti az elmúlt szerelmet. Egyesek Merkúrral hozzák kapcsolatba. Az Alvilággal is kapcsolatba hozták: állítólag samhain idején egy pohár borban elfogyasztva segít kapcsolatba lépni a szeretett holtakkal.
A druidák is nagyon szerették ezt a növényt. Akkor gyűjtötték, mikor a Nagy Kutya csillaga, Szíriusz, felkelt a holdvilágnál. Különböző szertartások és varázslatok kelléke volt: jövendöléskor, felszenteléskor, szent helyek szertartásos megtisztításához használták, valamint szerencsehozó tulajdonsága miatt összezúzva és a nyakon körbekenve varázsigéhez. Beletették a szenteltvízbe, és a varázslók és boszorkányok is széles körben alkalmazták, a nagykövetek pedig szövetségkötés céljából. Még napjainkban is használják a kelta papok avatásánál.
A Cauldron of Cerridwen (Cerridwen istennő üstje – a halál és újjászületés istennője – a szerk.) nevű mágikus italt készítették belőle, mely többek szerint vörös berkenyebogyót, tengervizet, salátaboglárkát, sebforrasztó zsombort és természetesen vasfüvet tartalmazott. Ez az ital kreatív energiát adott fogyasztójának, a bárdok énekeihez, és a próféciákhoz. A vasfűből készült ital továbbá segíti a költők munkáját is.
Fejfájásra, kígyómarásra és más mérges marásokra, használták. Hittek abban is, hogy jót tesz a látásnak.
A növény ilyen sokrétű felhasználása valószínűleg annak a legendának is köszönhető, melyet Kálváriánál fedeztek fel, ahol a keresztre feszített Jézus sebeit vasfűvel kezelték. Ezért vasfű gyűjtéskor keresztet vetnek, és néhány megemlékező sorral megáldják a növényt."
www.natursziget.com

Azok a káros tisztítószerek...

Elkezdem a másik kedvenc témámat, a tisztítószereket.
Naponta többször kerülünk velük kapcsolatba, ezért nem mindegy, hogy mit használunk, milyen ártó dolgoknak tesszük ki magunkat, a családot, a környezetet.
Egyik "kedvencem" a vásárlóink mondásai közül:" Ha a zsíroldó nem mar, akkor az nem is jó." Hát igen. Sajnos hozzászoktunk,hozzászoktattak minket, hogy a tisztítószer az erős,maró hatású,fojtó szagú. Ha mi majd megfulladunk takarítás közben, meg jól kiszárad a kezünk, akkor a koszt, baktériumot se kíméli a tisztítószerünk. De miért gondoljuk így? Biztos jó ez nekünk? A sok felszabaduló gáz mind ott kering lakásba, szennyezve a tüdőnket, amit nem kell takarítani tudvalevőleg. A bőrünkön keresztül pedig ezek a vegyi anyagok pillanatok alatt felszívódnak a szervezetünkbe. Jó,jó,persze,értem én, hogy takarítani, mosni, mosogatni kell. Csak nem mindegy, hogy mivel. A következőkben megosztom majd veletek gyűjtőmunkám eredményét, hogy milyen tisztítószerben mi van, mivel helyettesíthető.
Amíg ezt megírom ajánlom figyelmetekbe a környezetbarát tisztító és mosószereket:
www.zoldfeszkek.info

Zöldül az erkély


Végre virág került az erélyre. De én mindig megjárom, tavaly is kiültettem a balkonládába a futómályvákat, erre 2 hét rossz idő jött,alig fejlődtek valamit. Tegnap előtt megint kikerültek a virágok, erre ma meg lehet fagyni. Lehet fent azt figyelik mikor pakolok ki és onnantól rossz időt adnak...?:)
Idén a Verbéna mellett döntöttem a ládába. Tavaly is meg tavaly előtt is futómályva volt, de a szél sokszor össze-vissza törte szegényeket,így idén nem fogja. Ez is jól bírja a napot,bokrosodik, tele van bimbóval és szép élénk piros. Remélem beváltja a hozzá fűzött reményeket és sokáig virít majd.
Tervezek egy nagy cserép levendulát is.Isteni az illata,szárítva jó a szekrénybe molyok ellen. Egyébként a virágát párnába téve nyugodtabban tudunk aludni,illóolajat és teát is lehet belőle csinálni. Az illóolaj nem nagy ügy ,egy üvegbe oliva olajba kell tenni a virágából, lezárni és érlelni.Pontos mennyiségeket és időt nem tudok, nem emlékszem már rá, de majd megkeresem és beszámolok róla, ha megcsináltam.A teát mostanában olvastam, nyugtató hatású és azt is a virágából kell főzni. Kíváncsi vagyok az ízére...
"Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású, de ismert fejfájás-csillapító, fertőtlenítő hatása is. A levendulavirágokat gyakran alkalmazzák nyugtalanság, alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére. Régóta használják rovarcsípések esetén is.
Kiváló gyógyír reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő és bedörzsölőszer formájában.
A levendulaolajat tartalmazó bőrápoló készítmények kisbabáknál is biztonsággal alkalmazhatók."-ezt tudtam meg RÓLA a házipatika.com-on.
A másik amin gondolkozom a citromfű. Szeretem az ízét, most találtam egy szörpkészítési módot is belőle. Nem szoktunk szénsavas italokat inni egyáltalán, a bolti gyümölcsleveket is megválogatjuk és ritkán iszunk,van amelyik cukros és sok benne a savas is.Inkább csináljunk akkor valami természeteset.
Szóval citromfű:
"A növény forrázatát nyugtató, görcsoldó, étvágygerjesztő, epeműködést javító hatása miatt alkalmazhatják, sokféle teakeverék alkotórésze is lehet. A citromfűolaj likőripari, kozmetikai alapanyag, s egyre fontosabb tagja az aromaterápiának. A citromfű már az ókorban is ismert és elismert gyógynövény volt, s megtaláljuk Szent Hildegárd (Hildegárd von Bingen) középkori receptjei között is, ahol fejfájás, szédülés és gyomorfájdalom ellen javallt. Vizsgálatok igazolták az illóolaj görcsoldó, baktericid hatását, valamint azt, hogy élénkítő, kedélyjavító hatása van. Ha szobai párologtatóra kevés illóolajat csepegtetünk, valóban számíthatunk arra, hogy a kellemes illatú levegőben kevesebb lesz a kórokozó. Az illat egyben javítja a szobában tartózkodók kedélyét, hangulatát."
Csak azt nem tudom, hogy bírná az erkélyt... Azt el tudom képzelni, hogy egy nagy cserépben szépen fejlődik,de ha jól rémlik a levéltetű megtámadja. Tavaly az erkély sarkában büdöske volt, az is betetvesedett, pedig nem gondoltam volna... A citromfű még a jövő zenéje....
Egyébként néhány cserép fűszer-vagy gyógynövény mindenki konyhájában,erkélyén elfér, kertes házban meg pláne. Azt hallottam, hogy egy ládába egyféle fűszernövény legyen csak.Nem tudom miért, de nálunk az oregano, bazsalikom, metélőpetrezselyem jól megfér egymás mellett és szépen fejlődnek.Sokkal jobb az íze az ételnek, teának ha friss növényt használunk és a kisgyerekek is szeretik nézni a fejlődését és természetesen locsolni is imádják. A mi lányunk akár napjában többször locsolná, ha hagynánk...:)