Összes oldalmegjelenítés

2011. július 12., kedd

Zöld helyzetjelentés Hollywoodból .

   Nem könnyű manapság zöldnek lenniük a hollywoodi hírességeknek: a hatalmas paloták, az autóparkok, no meg a privát repülők nem túl környezetbarát dolgok. Vajon melyik sztár a követendő példa?
Nem nagy áldozat környezetbarát életformát kialakítani, hiszen ennek alapeleme néhány apró, de hatásos változtatás. Először is: szavazzunk a környezettudatos életmódra! És ha lehet, költözzünk úgy a zöldbe, hogy azt megpróbáljuk megőrizni. A hírességek azt mondják, ismertségüket jó ügy érdekébe állítják, hiszen emberek millióinak figyelmét irányítják a környezetvédelemre. De vajon elegendő-e ez az üzenet? Nem szolgálná-e hatékonyabban az ügyet, ha a sztárok egy része nem csupán a kirakaton változtatna, hanem olyan modellt állítana a közönség elé, amely valóban hiteles?
Mára divattá vált zöldnek lenni ezekben a körökben, így sokan valóban csak a kirakaton, a felszínen változtattak, és közben egyáltalán nem élik környezettudatosan az életüket. Hiszen hogyan is hihetnénk el a zöld üzenetet annak a sztárnak, aki több hatalmas házat, nyaralót tart fenn, aki egész gépkocsiflottát őriz a garázsában, és magánrepülő várja őt a hangárban?



Energiatakarékos és környezetbarát otthonáról híres többek közt Edward Norton, Daryl Hannah (utóbbi nemrégiben harcolt egy zöldterület fennmaradásáért, és locsoláshoz, újrahasznosításhoz tárolókban gyűjti az esővizet), Robin Williams, Salma Hayek és Danny deVito. Robert Redford az egyik legrégebbi (és ezért talán a leghitelesebb) környezetvédő, aki szerény életvitelével is ezt a képet erősíti. Gyakran kiáll környezetvédelmi ügyek mellett Pierce Brosnan és Leonardo diCaprio is. Harrison Ford 2002-ben elnyerte a Global Environmental Citizen díjat. Környezetbarát elektromos autóval jár többek közt Kirsten Dunst, Susan Sarandon, Natalie Portman, Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Penélope Cruz és Johnny Depp.
Egy környezetvédelemmel foglalkozó amerikai ökológus, Glen Barry azért kritizálja a – többek közt a Live Earth koncerten fellépő – hírességeket, mert szerinte többségük az életmódjával rendkívül rossz üzenetet közvetít az átlagemberek felé. „Nem jó, ha az emberek azt hiszik, akkor is lehet környezettudatos életet élni, ha közben úgy fogyasztanak – akár energiát, akár termékeket –, mint a mozisztárok. Mert ez nem igaz. Ez nem környezetbarát életmód.”Debbie Levin, egy nonprofit környezetvédelmi médiacég vezetője azt mondja: jó lenne, ha a magukat zöldeknek tartó sztárok betekintést engednének az otthonukba. „Fontos, hogy valaki az életmódjával is azt képviselje, amit hirdet – még akkor is, ha tudjuk: senki sem tökéletes” – szögezi le. Egyetérthetünk vele, és a sztároknak is tudniuk kell: a nagyközönségnek ma már nem elég a „zöld póz”. Ennél sokkal erősebb elkötelezettséget és mindenekelőtt: hitelességet várnak azoktól az ismert emberektől, akik környezetvédőknek hirdetik magukat.

Forrás: www.nlcafe.hu

Vásárlásnál is példát vehetsz a sztárokról kattints és nézd meg hogy csinálják!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése