Összes oldalmegjelenítés

2011. július 25., hétfő

Ami bio meg környezetkímélő,az drága !

  Ezt a mondatot akár idézőjelbe is tehettem volna,olyan sokat hallom ismerősöktől,szomszédoktól. Mivel nem vagyok az a győzködős fajta,csak mosolygok egyet.(nem mindig volt ez így,persze,volt amikor kifejezetten ki tudtak hozni a sodromból egy ilyen mondattal...).
  Azért a kisördög mindig motoszkál a fejemben,úgyhogy csak leírom... :). Meggyőzni senkit sem akarok!!!
Még jó,hogy bio-és környezetkímélő "szerem" is van,így mindkettőről tudok nyilatkozni.
Kezdjük a bio-val. Már tudjátok,hogy a "legbiobb" mosószer a mosódió. 500gr van egy zacskóban. Ha hetente 3-4-szer mos valaki,akkor egy fél évre elég. Én általában 2X mosok egy héten,legyen elég mondjuk 10 hónapra.Az ára 2.100 Ft. Havonta 210 Ft,mosásonként pedig 26,25Ft. A mosódióhoz nem kell öblítőt használni,tehát annak az árát megspóroltam. Persze,mondhatják a jól képzettek,de a mosódióhoz kell mosószóda is! Így van,kell. Van is itthon,1 kg 400Ft-ért. Egy mosáshoz 2 kanállal teszek,így néhány forinttal emelem az egyszeri mosás költségét,mondjuk talán 28 Ft-nál is járok. Ha fehér ruhát mosok,még szódabikarbónát is teszek hozzá,újabb 2 Ft-tal emelve a mosás költségét. Azt hiszem 30 Ft így,ha jól számolok. A mosódió 40 fokon hatékonyan mos,így nem kell magasabb hőfokra állítanom a gépet,és mivel öblítőt nem használok,a program idejét is rövidíthetem,hiszen nem kell kimosni a ruhából a vegyszereket. Energiát is spórolok....

De most nézzünk egy "drága",környezetkímélő tisztítószert. Emlékeztek a Bazi nagy görög lagzi c.filmre? Az öreg,akinek már nem emlékszem a nevére,mindenre a Windex nevű csodaszert használta.Na,nekünk is van egy ilyen csodaszerünk(bár én nem próbáltam a könyökömre,ha jól rémlik az öreg görög igen). Még a neve is hasonló,csak ez nem Windex , hanem CITREX névre hallgat. Azt mondtam,drága. 1 literes flakonban van és 2.000 Ft. Drága. Drága?
Nem tartalmaz savakat,foszfátokat,96%.ban lebomlik.
A zsírt, a kormot, a rozsdát és egyéb szennyeződéseket a CITREX 2000 emulzió útján lebontja és az így keletkezett anyagok 20 nap alatt biológiailag megsemmisülnek, amit az Institute Tresenius Kémiai és Biológiai Intézet (London) által végzett vizsgálatok eredményei bizonyítanak. 
Jó,ez kit érdekel,mondhatjátok. Drága? Ez a tisztítószer koncentrátum,nem is akármilyen. Vízzel kell higitani és használat előtt felrázni,különben hatástalan.
Nézzük a higitási arányokat:
1:10–1:25-ig:
Erősen szennyezett nagygépek, hajók, repülőgépek, vasúti kocsik, nehéz járművek, ipari berendezések, ipari csarnokok és padlózatuk, motorok, épületek, füstölök, főzőkamrák, hűtőgépek, autófelni, konyhai szűrőberendezések, fritőzök valamint ponyvák stb. Eltávolítja a kormot, a zsírt, enyhébb felületi rozsdafoltokat.
Ez mit is jelent? Ha veszek 1 liter Citrexet,akkor felhigítva 10-25 liter tisztítószert kapok és moshatom a repülőmet,hajómat. Ja, hogy ez nincs? Akkor ezt a higítási arányt nem is nagyon kell nézni,maximum a fritőzt vagy a szag/pára elszívót kell ebben a higítási arányban mosni vele.
1:25–1:50-ig:
Csempék, mosdók, kádak, hűtők, konyhai bútorok, lakkozott felületek, műanyag felületek, ajtók, műkövek, autóülések, az autó belső kárpitozása, kerámiák, porcelánok, szőnyegek, mindennemű padlózatok, fa kő, csempe, műpadló stb. felületek.
Na,ez már érdekesebb,ezek olyan dolgok,amik mindenkinél vannak otthon és gyakran tisztítjuk őket.. Ha 1:25-ben higítom fel,akkor ugyebár az 1 liter koncentrátumból lesz 25 liter tisztítószerem,amivel mindent letakaríthatok. A 2000 Ft-ot elosztom 25-tel,akkor 80 Ft-ra jön ki egy liter környezetkímélő és hatékony tisztítószer. (mennyibe is kerül egy üveg Ajax pl. ?)
1:50–1:100-ig:
Üvegablakok, kristályok, tükrök, rozsdamentes fémek, nemes fémek eloxált és krómozott felületek, gépkocsik külső tisztítása, gépjárművek külső mosása, és még számtalan területen alkalmazható.
A tisztítandó felületre fölvihetjük kefével vagy szivaccsal. Háztartásokban előnyösen alkalmazható permetező szórófej segítségével, ezen víz és tisztítószer takarékos technológia megakadályozza azt is, hogy a már szennyezetté vált keverék ismét a tisztítandó felületre kerüljön. Ne higítsuk 1:100-ba,azért se ! Az ablaktisztításhoz higítsuk 1:50-be ! Akkor 40! Ft-ra jön ki egy liter ablaktisztító! (A "100asba" kapsz ennyiért és elégedett vagy vele?)
Ha pedig azt nézzük,hogy általában szórófejes flakonba töltve használom, akkor elképzelhetitek,hogy meddig elég. Nem veszek külön zsíroldót,mert ott a Citrex. Nem veszek általános le/felmosót,mert ott a Citrex.Nem veszek bútorápolót,mert ott a Citrex. Nem veszek üveg/műanyag tisztítót,mert ott a Citrex. nem  veszek autósampont,mert ott a Citrex. 
Értitek már miért mosolygok az ismerőseimen,akik "kicsit" bolondnak néznek,amiért bio-és környezetkímélő dolgokkal foglalkozom? (azt is értitek miért hoztak ki a sodromból az elején?) Na jó, azért már van ismerős,szomszéd aki szintén "átállt" a mi oldalunkra... Nem kell cipekedni mosószer és tisztítószer akciók idején a 4. emeletre(a férj kifejezetten örül ennek), nem használ vegyszereket (ezért a lánya lehet hálás), és még pénzt is spórol ( nagy ruha leárazások idején a nőknél nem elhanyagolható szempont).
Ha Te is átállnál,rendelnél vagy kérdésed van : zoldfeszkek@gmail.com

 MEGRENDELÉS

1 megjegyzés:

  1. Ezt a Citrexet egy magyar cég gyártja:). Állatkísérletekről nem tudok,pedig mindenféle papírjukat elolvastam....

    VálaszTörlés