Összes oldalmegjelenítés

2011. július 2., szombat

Ez már lassan ciki...

...mint már a "nájlonzacsi".
Július 3. a nejlon zacskó mentes világnap. De miért is csináltak ilyen napot?
- ez most divat...
- nincs jobb dolguk...
- már megint egy újabb hülyeség...
- na és,kit érdekel ?
Ki mit akar,azt gondol. Én ezeket tudtam meg, ki-ki tegye oda a fejébe,ahová akarja:
- Azt gondoljuk,hogy ezek olcsó megoldások a csomagolásra,szállításra,akkor miért ne használjuk?

Ezért ne: ha  figyelembe vesszük a nejlonzacskók okozta károk helyreállítását, az előállítási költség megtöbbszöröződik. A közterületek (városok, tengerek, folyók, nyaralóhelyek, erdők stb.) tisztítását, a nejlonzacskóktól eltömődött csatornák okozta vízkárok helyreállítását, a természetvédelmi és az egészségügyi károk orvoslására fordított kiadásokat általában elfelejtjük számba venni. Pedig érdemes lenne, hiszen ha mindezekkel kalkulálunk (márpedig tegyük meg, hiszen valós dolgokról beszélünk!), akkor már nem is olyan olcsóak azok a helyes kis nejlonszatyrok!
- Ha jól szétnézünk,mindenütt látunk zacskókat,szatyrokat,csak már hozzászokott a szemünk. Jobb esetben szemetesben van(ez se jó hosszú távon),rosszabb esetben fújja őket a szél,felakadnak a fákon,bokrokon.
A tengerben sok állat hal meg a zacsik miatt,lenyelik,belegabalyodnak,bélelzáródást okoz nekik,nem tudnak tőle úszni... Kit érdekel? Nálunk nincs tenger... Ez igaz.
„Nem a mi gondunk, persze”, de azért elég fájdalmas látvány.
Mered azt mondani,hogy nem sajnálod a fóka bébit aki egy zacskó miatt fulladt meg?
Mered azt mondani,hogy nem lesz gond a tengerek szennyezése (sőt,már az is)?
"Dr. Simon Boxall, angol tengerbiológus – aki az egyike volt azoknak a kutatóknak, akik az Északi-sarkon dolgoztak – meghökkentő mennyiségű szeméthegyre bukkant a sarkvidéken. A kutatócsoport több száz kilométerre volt a legközelebbi lakott településtől mikor is jól ismert nagyvárosi szeméthalomra bukkant. A kietlen jégmezőkön (az egyéb szemét mellett) ott virított a jól ismert, kék-piros „Tesco” feliratú zacskó is az amerikai Walmart-os és egy francia darab mellett. "Nemzetközi a mezőny...


-
Jogos a következő gondolat: „én nem szemetelek, én a kukába dobom a leszuperált nejlonzacskókat”. De valóban ez a megoldás? Becsült adatok alapján (jönnek a szörnyű számok!) Magyarországon évente kb. 1 800 000 000 darab műanyag szatyor kerül a szemétlerakókra, vagy a szemétégetőkbe. A műanyag szatyrok lebomlása azonban – a tudomány jelenlegi állása szerint, hiszen gyakorlati tapasztalatunk még nincsen  legalább 300-400 év, ráadásul a bomlási folyamat során számos a környezetre és az emberi/állati egészségre káros, mérgező anyag kerülhet a körforgásba (a talajba, s így a vizekbe, ahonnan a növényekbe, onnan az állatok gyomrába, s végül a miénkbe is.)
- A lebomló műanyag zacskó lehet megoldás... Ez mostanában nagyon divatos,a nagy áruházak szatyrai is mind-mind lebomlók...DE ezek csak akkor bomlanak el és kerülnek vissza a körforgásba,ha természetes környezetben(erdő,kert) bomlanak el,ellenkező esetben apró darabokra mállik szét és nem kerül vissza a természetes körforgásba,ráadásul drága és energiaigényes a gyártása...
- Legyen papírzacskó!!! Az már biztos jó ötlet,azzal nem lehet baja a környezetvédőknek!!!
Rossz hírem van : drága,nem energiatakarékos a gyártása és az erdőink bánják(ezzel arányban pedig a tiszta levegőnk...)


Mi lenne, ha mindenki egyedi,saját maga által választott táskával/kosárral járna bevásárolni? 
Divatossal,konzervatívval,különlegessel,egyedivel...
Válassz,ezt használd inkább:


www.varrohaz.hu


kriszticsontos.meska.hu



Hát nem lenne sokkal vidámabb,színesebb,eredetibb,környezetkímélőbb ???


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése