Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 23., kedd

Nem hallottál még a Neem-ről?


neem fa
A neem-fa (Azadirachta Indica)

A neem olajról

A Neem (Azadirachta Indica) egy trópusi területeken honos, örökzöld fafaj. A mahagónifélék családjának képviselője, Afrikában és Ázsiában is megtalálható. Gyorsan növekszik, így hamar eléri a 15-20 méteres magasságot, de eredeti élőhelyén nem ritkák a 30-40 méter magas példányok.
A fa fiatal levelei lila, vagy pirosas színűek, ezek később zöldre színeződnek. Apró, fehér, illatos virágaiból édes, kissé kesernyés izű gyümölcsök teremnek, amelyek leginkább az olívabogyóra hasonlítanak.
Lombkoronája terjedelmes árnyékot ad, ezért Közép-Afrikában szinte minden falu főterén áll egy hatalmas neem-fa. Az helyiek életében azonban nem csak eképp tölt be központi szerepet; A neem-fa és a terméséből sajtolt olaj Afrikában már évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással. A neem-olaj zsírsavakban, E vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag. Igen nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket. Napraforgóra emlékeztető illata egyáltalán nem kellemetlen. Olvadáspontja alacsony, mindössze 13-15 °C, így halmazállapota szobahőmérsékleten folyékony. Színe zöldesbarna.
Bár a neem-olajat a termésből sajtolják, szinte nincs a fának olyan része, amelyből ne készítenének valamilyen gyógyszert. A neem-olaj Európában még kevéssé ismert, Afrikában és Indiában azonban gyakorta alkalmazott bőrápoló. Nem mellékesen a neem az ayurvedikus gyógyítás egyik legnépszerűbb növénye.

 A neem olaj használata:
 
Afrika keleti tájain, ahol a szuahéli nyelvet beszélik, a növény Muarubaini néven ismert. A mi nyelvünkre lefordítva ez a szó azt jelenti, hogy negyven-fa, azaz a növényt negyven különféle betegség gyógyszerének tartják.
A neem-olaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Fertőtleníti, megnyugtatja és ápolja a gyulladt bőrt. Indiában a bárányhimlős gyermekeket éjszakára a neem-fa leveleire fektetik, így csillapítva a betegséggel járó viszkető érzést. Egyes kultúrákban a fogápolást a neem-fa fiatal hajtásainak rágcsálása jelenti.
A tiszta neem-olaj olyan nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő összetevőket, hogy nyugodtan higítható. Keserű íze miatt - sok más növényi olajjal ellentétben - sütésre és főzésre alkalmatlan.


  50 ml : 1.400,-
100 ml : 2.300,-
ha felkeltettem érdeklődésedet,ide írhatsz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése