Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 4., csütörtök

Fekete szappan a fekete kontinensről

A fekete szappanról

A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappan, melynek színe az egészen világosbarnától a feketéig változhat. Magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből, vagy terméséből főzik.
Az afrikai fekete szappan Közép-, és Nyugat-Afrikában készül. A legfőbb termelő országok Ghana és Nigéria, ahol évszázadok óta készítik és használják. Az előállítás módja és összetevők aránya régiónként némileg eltérhet, de a fő alkotók ugyanazok: pálma olaj, pálma mag olaj, kakaóvaj, shea vaj, banán levél és utilapu levél.
A fekete szappant hasonlóan a shea vajhoz nők készítik, receptje generációról generációra száll. Az összetevők közül, a szárított leveleket, magokat és azok héját egy nagy üstben elégetik. A keletkezett hamut vízzel elegyítik, majd megszűrik. Ezt követően adják hozzá az olajféléket, mint a pálma olaj, a pálma mag olaj, a shea vaj, vagy a kakaó vaj. Az így keletkezett masszát legalább egy napig keverik, majd hosszabb ideig állni hagyják. Az afrikai fekete szappan pontos receptjét persze mindenhol családi titokként őrzik.

A fekete szappan használata

A legtöbb bőrtípusra kiválóan alkalmazható szappanféle. A fekete szappan nagy előnye, hogy bőrbarát, nem szárítja a bőrt, így korlátozás nélkül alkalmazható, akár az arcon is. Csecsemők, kisgyermekek mosdatásához is kiválóan alkalmas. Mélytisztító hatása révén nyugtatja a gyulladt bőrt, segít a pattanások kezelésében. A fekete szappan alkalmas hajmosásra is; megszappanozott kézzel a hajat megdörzsölve dús hab keletkezik, amely kímélően tisztítja a hajat.
Ha bőrápolásról van szó, a fekete szappan a shea vaj ideális kiegészítője.


Fontosabb alkalmazási lehetőségek

Száraz bőr
A fekete szappan egészséges működésre serkenti a bőrt, ezáltal beállítja az optimális zsírtermelést is. Eltávolítja az elhalt hámréteget. A száraz repedezett bőrt puhítja. Nem allergizál.
Érdes, repedezett bőr
Zsíros bőr
Napozás
Napozás után nyugtatja a leégett bőrt, kíméletesen távolítja el a napolajak maradékait.
Pattanások
Mélytisztító hatása révén a bőr pórusait kiválóan tisztítja.
Gyulladás
Gyulladáscsökkentő hatású, így alkalmazható kiütések, csípések estén is.
Borotválkozás
Borotválkozás előtt alkalmazva elkerülhetők a borotválkozás nyomán kialakuló irritációk, fertőzések.
Make up, smink
Kíméletesen távolítja el a kozmetikumokat.
A fekete szappan használatával szebb, egészségesebb lesz bőre!

A fekete szappan összetétele

A fekete szappant, más növényi szappanokhoz hasonlóan készítik. A gyógynövények egyes részeiből főzött massza összetevőinek aránya változhat, de a fő alkotók az alábbiak:
Kókuszolaj (Cocos nucifera)
Shea vaj (Butirospermum parkii)
Pálma olaj (Elaesis guineensis)
Kakaóvaj (Theobroma cacao)
Az összetevők alapvetően zsírsavakból épülnek fel. Lúgos főzés során a zsírsavak glicerinre és a karbonsavak nátriumsójára válnak szét. Ezek ügyes szétválasztásával kiváló minőségű szappan nyerhető. Mely zsírsavak fordulnak elő az összetevőkben? Felsorolni is sok lenne: sztearinsav, palmitinsav, olajsav, linolénsav, kaprilsav, olajsav...

Tippek a fekete szappan használatához

1. A szappant alkalmazhatja naponta több alkalommal is fürdéshez, arctisztításhoz.

2. A fekete szappan kiválóan alkalmazható hajmosáshoz is. Alaposan dörzsölje be haját a szappannal, majd bő vízzel öblítse ki.

3. A fekete szappant lehetőleg vízmentes helyen tárolja. Ne hagyja vízben állni, ellenkező esetben a szappan hamar elolvad, használhatatlanná válik.

itt megrendelhető 1750 Ft-ért (110 gr )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése