Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 31., szerda

A fehérítésről néhány szóban

"Ragyogóan fehér ruha" az igazi, mint ahogy azt számtalan reklámból megtudtuk már naponta legalább 3-szor 4-szer. Mi pedig hűségesen vesszük is az ajánlott  terméket, hiszen "nehogy már a mi ruhánk ne legyen ragyogóan fehér".
De azt tudjuk, hogy mit is használunk?

A boltokban kapható hagyományos (vegyipari) mosószerekben és fehérítőkben kétféle fehérítőszer csoportot használnak: optikai fehérítőket és oxidatív fehérítőket.
Az optikai fehérítők olyan szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textilek szálain. Megváltoztatják az anyag fényvisszaverő képességét, ezzel kioltják a ruhák sárgás színárnyalatát. A textil így ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben a tisztaságával...
Alkalmazásuk tehát teljesen felesleges, sőt káros (a szövet szálai között visszamaradva irritálhatják a bőrödet), ezért környezetbarát mosószerekben nem használnak ilyeneket!

Az oxidatív fehérítők csoportjából a bolti mosószerekben és fehérítőkben részint klór tartalmú vegyületeket (amik károsítják a szövetszálakat, a bőrödet és a környezetet is...), részint nátrium-perborátot használnak, ami egy nagyon erős vegyszer (a mosás után a szövet szálai között visszamaradva is irritálhatja a bőrödet) és néhány országban (pl. Svájc) már be is tilották a használatát...
Sajnos fehéríteni a biomosásban sem lehet vegyszer nélkül (a citromleves átmosás és napon szárítás a mai rohanó világban keveseknek működőképes lehetőség, de szerencsére vannak szelídebb alternatívák:

A környezetbarát fehérítőszerekben általában a nátrium-karbonát a fehérítő adalék (kb. 15-30%-os arányban), de kevernek hozzá egyebeket, például mosószódát is. Ezért ezekből a porokból 1-1,5 evőkanálnyit kell használni egy mosáshoz.
Mi sokáig teszteltük a tiszta (100%-os) nátrium-karbonátot(mosószóda), és teljesen biztonságosnak és eredményesnek találtuk a használatát, úgy, hogy a töménysége miatt csak 1-1,5 teáskanálnyit teszünk belőle egy mosáshoz!

Néhány példa, hogy valóban működik a nátrium-karbonát :
A férjem "munkás" pólója áztatás előtt:
 Áztatás közben:
 ...és már szárazon:
 A lányom hupikék törpikék fagyit evett,ahogy a foltok mutatják:
 Áztatás:
 és a folt nélküli rövid naci:
A nátrium karbonát,mint fehérítő egyébként tökéletes a mosódióval való mosásnál is, hiszen a mosódió nem fehérít.

Ha környezetbarát fehérítőt szeretnél használni : 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése