Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 9., kedd

A mangót nemcsak megenni lehet !

A mangóvajról

A hindu és buddhista világban több ezer éve fontos szerepet tölt be a mangó (Mangifera indica). A növény különleges alakú és ízvilágú gyümölcse fontos táplálék, emellett virágai és levelei szertartások és istentiszteletek kelléke. A legenda szerint Hanuman a majomisten egy mangófán pihent meg és annak gyümölcseivel csillapította étvágyát. A gyümölcsök magvait a tengerbe dobta, azok pedig egészen Indiáig sodródtak, ahol partot érve gyökeret ersztettek. Történetek szólnak Buddháról, aki egy mangóligetben találta meg a teljes nyugalmat és Siváról aki Parvatival egy mangófa alatt tartotta menyegzőjét.
A növény valószínűleg a Himalája déli lejtőiről származik, mára azonban a világ legtöbb trópusi táján előszeretettel termesztik. Gyümölcse tonnaszám jut el a világ piacaira, ahonnan gyümölcssaláták részeként, vagy húsételek köreteként kerül az asztalokra. Most azonban mégsem a gyümölcs húsára szeretnénk felhívni a figyelmet.
A mangó magjának belsejéből egy igazán különleges, értékes bőrápoló zsiradék a mangóvaj készül. Sárgásfehér színű, puha állagú, illata éretlen dióra emlékeztet. Bőrbarát tulajdonságainak és széleskörű felhasználhatóságainak köszönhetően a mangóvaj előkelő helyet foglal el a biokozmetikumok világában.


A mangóvaj használata

A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat.
A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt.
A shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, homogénebb, lágyabb zsiradék, felszívódása is gyorsabb. A mangó a latexre érzékenyeknél enyhe allergiás tüneteket okozhat.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Testápolás
A mangóvaj a shea vajnál gyorsabban felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. Ekcémás, pikkelysömörös tünetek enyhítésére alkalmazható.
Ajakápolás
Hasonlóan más növényi zsírokhoz a mangóvaj is bizonyos mértékű UV-védelmet biztosít.
Arcápolás
Egészségesebbé, simábbá, fiatalosabbá varázsolja a bőrt. Aki a shea vajat arcra túl zsírosnak találja, a mangóvajat igazán szeretni fogja.
Borotválkozás
Bőrnyugtató hatású, így megelőzi az irritált bőr kipirosodását, sebesedését.
Napozás után
A mangóvaj napozás után történő használatával ápolhatjuk az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt.
Allergia 
Főleg növények és rovarcsípések okozta allergiás bőrpirosodás, viszketés enyhítésére javasolt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése