Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 31., szerda

A fehérítésről néhány szóban

"Ragyogóan fehér ruha" az igazi, mint ahogy azt számtalan reklámból megtudtuk már naponta legalább 3-szor 4-szer. Mi pedig hűségesen vesszük is az ajánlott  terméket, hiszen "nehogy már a mi ruhánk ne legyen ragyogóan fehér".
De azt tudjuk, hogy mit is használunk?

A boltokban kapható hagyományos (vegyipari) mosószerekben és fehérítőkben kétféle fehérítőszer csoportot használnak: optikai fehérítőket és oxidatív fehérítőket.
Az optikai fehérítők olyan szerves vegyületek, amelyek a színezékekhez hasonlóan megkötődnek a textilek szálain. Megváltoztatják az anyag fényvisszaverő képességét, ezzel kioltják a ruhák sárgás színárnyalatát. A textil így ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben a tisztaságával...
Alkalmazásuk tehát teljesen felesleges, sőt káros (a szövet szálai között visszamaradva irritálhatják a bőrödet), ezért környezetbarát mosószerekben nem használnak ilyeneket!

Az oxidatív fehérítők csoportjából a bolti mosószerekben és fehérítőkben részint klór tartalmú vegyületeket (amik károsítják a szövetszálakat, a bőrödet és a környezetet is...), részint nátrium-perborátot használnak, ami egy nagyon erős vegyszer (a mosás után a szövet szálai között visszamaradva is irritálhatja a bőrödet) és néhány országban (pl. Svájc) már be is tilották a használatát...
Sajnos fehéríteni a biomosásban sem lehet vegyszer nélkül (a citromleves átmosás és napon szárítás a mai rohanó világban keveseknek működőképes lehetőség, de szerencsére vannak szelídebb alternatívák:

A környezetbarát fehérítőszerekben általában a nátrium-karbonát a fehérítő adalék (kb. 15-30%-os arányban), de kevernek hozzá egyebeket, például mosószódát is. Ezért ezekből a porokból 1-1,5 evőkanálnyit kell használni egy mosáshoz.
Mi sokáig teszteltük a tiszta (100%-os) nátrium-karbonátot(mosószóda), és teljesen biztonságosnak és eredményesnek találtuk a használatát, úgy, hogy a töménysége miatt csak 1-1,5 teáskanálnyit teszünk belőle egy mosáshoz!

Néhány példa, hogy valóban működik a nátrium-karbonát :
A férjem "munkás" pólója áztatás előtt:
 Áztatás közben:
 ...és már szárazon:
 A lányom hupikék törpikék fagyit evett,ahogy a foltok mutatják:
 Áztatás:
 és a folt nélküli rövid naci:
A nátrium karbonát,mint fehérítő egyébként tökéletes a mosódióval való mosásnál is, hiszen a mosódió nem fehérít.

Ha környezetbarát fehérítőt szeretnél használni : 

2011. augusztus 23., kedd

Nem hallottál még a Neem-ről?


neem fa
A neem-fa (Azadirachta Indica)

A neem olajról

A Neem (Azadirachta Indica) egy trópusi területeken honos, örökzöld fafaj. A mahagónifélék családjának képviselője, Afrikában és Ázsiában is megtalálható. Gyorsan növekszik, így hamar eléri a 15-20 méteres magasságot, de eredeti élőhelyén nem ritkák a 30-40 méter magas példányok.
A fa fiatal levelei lila, vagy pirosas színűek, ezek később zöldre színeződnek. Apró, fehér, illatos virágaiból édes, kissé kesernyés izű gyümölcsök teremnek, amelyek leginkább az olívabogyóra hasonlítanak.
Lombkoronája terjedelmes árnyékot ad, ezért Közép-Afrikában szinte minden falu főterén áll egy hatalmas neem-fa. Az helyiek életében azonban nem csak eképp tölt be központi szerepet; A neem-fa és a terméséből sajtolt olaj Afrikában már évszázadok óta egyet jelent a gyógyítással. A neem-olaj zsírsavakban, E vitaminban, valamint esszenciális aminosavakban gazdag. Igen nagy koncentrációban tartalmaz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású összetevőket. Napraforgóra emlékeztető illata egyáltalán nem kellemetlen. Olvadáspontja alacsony, mindössze 13-15 °C, így halmazállapota szobahőmérsékleten folyékony. Színe zöldesbarna.
Bár a neem-olajat a termésből sajtolják, szinte nincs a fának olyan része, amelyből ne készítenének valamilyen gyógyszert. A neem-olaj Európában még kevéssé ismert, Afrikában és Indiában azonban gyakorta alkalmazott bőrápoló. Nem mellékesen a neem az ayurvedikus gyógyítás egyik legnépszerűbb növénye.

 A neem olaj használata:
 
Afrika keleti tájain, ahol a szuahéli nyelvet beszélik, a növény Muarubaini néven ismert. A mi nyelvünkre lefordítva ez a szó azt jelenti, hogy negyven-fa, azaz a növényt negyven különféle betegség gyógyszerének tartják.
A neem-olaj gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású. Fertőtleníti, megnyugtatja és ápolja a gyulladt bőrt. Indiában a bárányhimlős gyermekeket éjszakára a neem-fa leveleire fektetik, így csillapítva a betegséggel járó viszkető érzést. Egyes kultúrákban a fogápolást a neem-fa fiatal hajtásainak rágcsálása jelenti.
A tiszta neem-olaj olyan nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő összetevőket, hogy nyugodtan higítható. Keserű íze miatt - sok más növényi olajjal ellentétben - sütésre és főzésre alkalmatlan.


  50 ml : 1.400,-
100 ml : 2.300,-
ha felkeltettem érdeklődésedet,ide írhatsz

2011. augusztus 17., szerda

A hallhatatlanság gombája


Ganoderma (Pecsétviaszgomba)

A ganoderma (a hallhatatlanság gombája) évezredeken keresztül a misztériumok ködébe burkolódzott. Napjainkban világszerte, korházak, egyetemek, gyógyszeripari vállalatok elemzései és klinikai kísérletei, megfejtették különleges hatékonyságának titkát.

-          Vértisztító,

-          méregtelenítő,

-          vizelethajtó,

-          májkímélő,

-          bélműködést szabályzó,

-          szívműködést elősegítő,

-          vérnyomás-beállító,

-          nyugtató,

-          köhögéscsökkentő és köptető hatású valamint

-          hozzájárul a tumor növekedés gátlásához is.

DXN Ganoderma bio ültetvény  

A világon számos cég foglalkozik ganodermát tartalmazó készítmények gyártásával.

Viszont, a DXN ganoderma ültetvény számos különleges és fontos jellemvonással büszkélkedik a csúcsminőségű ganoderma termesztésben.
Ezek a különlegességek a következők:  
  • Megfelelő Klíma - forró és párás környezet 26-27 C fok hőmérsékleti tartományban.
  • Tiszta víz - 7.0  7.9 pH fenntartásával
  • Friss levegő - az ültetvény messze van a lakott, szennyezett területtől, hogy biztosítsák a méreganyag-mentességet termékeinkben
  • Bio termesztés - természetes anyagokat úgy, mint rizs pelyvát és fűrészport használnak, rovarölő szerek és szteroidok nélkül. Ezzel a módszerrel, több mint 200 fajta elsődleges és másodlagos szert állítanak elő úgy, mint enzim, koenzim, aminosav, vitaminok, szénhidrát és más nyomelemek amelyek megjavítják és fölerősítik a gomba minőségét, mennyiségét, növekedését és ellenálló képességét a kártevőkkel szemben.
  • Szövet kultúra módszer - 2 millió ganodermát termelnek csúcs minőségű, egyszerű anya ültetvényen.
  • Felfüggesztett Elrendezési Módszer - azért használják, hogy a nemkívánatos dolgok ne kerülhessenek érintkezésbe a ganodermával, így annak növekedése biztosított.
A DXN ganoderma ültetvénye 70 hektáros területen fekszik. Ez a legnagyobb ültetvény Malajziában, és a legelső, amelyik megkapta a MS ISO 14001:2004 tanúsítványt a Lloyd's Minőségbiztosítótól 2000 júliusában. Ez a tanúsítvány is biztosítja, hogy az összes ganoderma művelési folyamat megfelel a MS ISO14001:2004 szabványnak, és kielégít minden, a Környezetvédelmi Minisztérium által támasztott követelményt.
2007 novemberében a Mezőgazdasági Minisztérium akkreditálta a DXN Lingzhi ültetvényt a Malajziai Biotervbe, ami azt jelenti, hogy megfelel az MS1529:2001 szabványnak és az Okleveles Bioültetvény követelményeinek is.
A DXN termék előállítási filozófiája
A DXN gyógyszerészeti gyár 34.000 négyzetméteren terül el és világszínvonalú berendezésekkel szerelték fel. Ez az első ganoderma feldolgozógyár Malajziában, ami megkapta a TGA (Gyógyhatású Termékek Nyilvántartásba Vétele) oklevelét az Ausztrál Egészségügyi Minisztériumtól és a Lloyd's Minőségbiztosítótól megkapta a MS ISO 9001 2000 oklevelet 1999 szeptemberétől.A legelsők között kapta meg a GMP (Jó Gyártási Gyakorlat) oklevelet a Maláj Egészségügyi Minisztérium Nemzeti Gyógyszerészeti Hivatalától. 
A kutatás és fejlesztés a DXN küldetése, hogy biztosítsa a csúcsminőségű termékek gyártását. Ez a DXN közös erőfeszítése a kutatás fejlesztésében oda vezetett, hogy a vállalat termékei megfelelnek a legmagasabb nemzetközi szabványnak és annyira természetes eredetűek, amennyire csak lehetnek. DXN Holding Bhd. Laboratórium Osztálya 2006. július 17-én megkapta a MS ISO/IEC 17025 Akkreditációs Oklevelet a műszaki megfeleléséért, meghatározott műveleti hatóköréért és a laboratórium minőség kezelőrendszerének működéséért.
A kutatás fejlesztés szintén kihangsúlyozza a DXN hosszútávú célkitűzését, hogy elsődleges fontosságúnak tekinti a környezetbarát gyakorlatot és emberi egészséget a gyártás minden fázisában.
Termékeinket megtalálja: www.e-coffee.dxn.hu oldalon

2011. augusztus 9., kedd

A mangót nemcsak megenni lehet !

A mangóvajról

A hindu és buddhista világban több ezer éve fontos szerepet tölt be a mangó (Mangifera indica). A növény különleges alakú és ízvilágú gyümölcse fontos táplálék, emellett virágai és levelei szertartások és istentiszteletek kelléke. A legenda szerint Hanuman a majomisten egy mangófán pihent meg és annak gyümölcseivel csillapította étvágyát. A gyümölcsök magvait a tengerbe dobta, azok pedig egészen Indiáig sodródtak, ahol partot érve gyökeret ersztettek. Történetek szólnak Buddháról, aki egy mangóligetben találta meg a teljes nyugalmat és Siváról aki Parvatival egy mangófa alatt tartotta menyegzőjét.
A növény valószínűleg a Himalája déli lejtőiről származik, mára azonban a világ legtöbb trópusi táján előszeretettel termesztik. Gyümölcse tonnaszám jut el a világ piacaira, ahonnan gyümölcssaláták részeként, vagy húsételek köreteként kerül az asztalokra. Most azonban mégsem a gyümölcs húsára szeretnénk felhívni a figyelmet.
A mangó magjának belsejéből egy igazán különleges, értékes bőrápoló zsiradék a mangóvaj készül. Sárgásfehér színű, puha állagú, illata éretlen dióra emlékeztet. Bőrbarát tulajdonságainak és széleskörű felhasználhatóságainak köszönhetően a mangóvaj előkelő helyet foglal el a biokozmetikumok világában.


A mangóvaj használata

A mangóvaj a kakaóvajhoz és a shea vajhoz igen hasonló, bár zsírsav-összetétele némiképp különbözik. Telített és telítetlen zsírsav aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, vitaminokat, valamint esszenciális zsírsavakat.
A mangóvaj használatával rugalmasabbá, egészségesebbé válik a bőr. Álatalános testápolásra, illetve a száraz bőr okozta kellemetlen, viszkető tünetek enyhítésére javasoljuk. A shea vajhoz hasonlóan ekcéma és pikkelysömör kezelésére jól használható. Kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására szintén javasolt.
A shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, homogénebb, lágyabb zsiradék, felszívódása is gyorsabb. A mangó a latexre érzékenyeknél enyhe allergiás tüneteket okozhat.

Fontosabb alkalmazási lehetőségek:

Testápolás
A mangóvaj a shea vajnál gyorsabban felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását. Ekcémás, pikkelysömörös tünetek enyhítésére alkalmazható.
Ajakápolás
Hasonlóan más növényi zsírokhoz a mangóvaj is bizonyos mértékű UV-védelmet biztosít.
Arcápolás
Egészségesebbé, simábbá, fiatalosabbá varázsolja a bőrt. Aki a shea vajat arcra túl zsírosnak találja, a mangóvajat igazán szeretni fogja.
Borotválkozás
Bőrnyugtató hatású, így megelőzi az irritált bőr kipirosodását, sebesedését.
Napozás után
A mangóvaj napozás után történő használatával ápolhatjuk az erős környezeti hatásoknak kitett bőrt.
Allergia 
Főleg növények és rovarcsípések okozta allergiás bőrpirosodás, viszketés enyhítésére javasolt.
 

2011. augusztus 4., csütörtök

Csatlakozz és nyerj akár 300.000 Forintot! - PROAKTIVdirekt nyereményjáték

Csatlakozz és nyerj akár 300.000 Forintot! - PROAKTIVdirekt nyereményjáték

Fekete szappan a fekete kontinensről

A fekete szappanról

A fekete szappan egy közepesen kemény növényi illatú szappan, melynek színe az egészen világosbarnától a feketéig változhat. Magas olaj és zsírtartalmú növények leveléből, vagy terméséből főzik.
Az afrikai fekete szappan Közép-, és Nyugat-Afrikában készül. A legfőbb termelő országok Ghana és Nigéria, ahol évszázadok óta készítik és használják. Az előállítás módja és összetevők aránya régiónként némileg eltérhet, de a fő alkotók ugyanazok: pálma olaj, pálma mag olaj, kakaóvaj, shea vaj, banán levél és utilapu levél.
A fekete szappant hasonlóan a shea vajhoz nők készítik, receptje generációról generációra száll. Az összetevők közül, a szárított leveleket, magokat és azok héját egy nagy üstben elégetik. A keletkezett hamut vízzel elegyítik, majd megszűrik. Ezt követően adják hozzá az olajféléket, mint a pálma olaj, a pálma mag olaj, a shea vaj, vagy a kakaó vaj. Az így keletkezett masszát legalább egy napig keverik, majd hosszabb ideig állni hagyják. Az afrikai fekete szappan pontos receptjét persze mindenhol családi titokként őrzik.

A fekete szappan használata

A legtöbb bőrtípusra kiválóan alkalmazható szappanféle. A fekete szappan nagy előnye, hogy bőrbarát, nem szárítja a bőrt, így korlátozás nélkül alkalmazható, akár az arcon is. Csecsemők, kisgyermekek mosdatásához is kiválóan alkalmas. Mélytisztító hatása révén nyugtatja a gyulladt bőrt, segít a pattanások kezelésében. A fekete szappan alkalmas hajmosásra is; megszappanozott kézzel a hajat megdörzsölve dús hab keletkezik, amely kímélően tisztítja a hajat.
Ha bőrápolásról van szó, a fekete szappan a shea vaj ideális kiegészítője.


Fontosabb alkalmazási lehetőségek

Száraz bőr
A fekete szappan egészséges működésre serkenti a bőrt, ezáltal beállítja az optimális zsírtermelést is. Eltávolítja az elhalt hámréteget. A száraz repedezett bőrt puhítja. Nem allergizál.
Érdes, repedezett bőr
Zsíros bőr
Napozás
Napozás után nyugtatja a leégett bőrt, kíméletesen távolítja el a napolajak maradékait.
Pattanások
Mélytisztító hatása révén a bőr pórusait kiválóan tisztítja.
Gyulladás
Gyulladáscsökkentő hatású, így alkalmazható kiütések, csípések estén is.
Borotválkozás
Borotválkozás előtt alkalmazva elkerülhetők a borotválkozás nyomán kialakuló irritációk, fertőzések.
Make up, smink
Kíméletesen távolítja el a kozmetikumokat.
A fekete szappan használatával szebb, egészségesebb lesz bőre!

A fekete szappan összetétele

A fekete szappant, más növényi szappanokhoz hasonlóan készítik. A gyógynövények egyes részeiből főzött massza összetevőinek aránya változhat, de a fő alkotók az alábbiak:
Kókuszolaj (Cocos nucifera)
Shea vaj (Butirospermum parkii)
Pálma olaj (Elaesis guineensis)
Kakaóvaj (Theobroma cacao)
Az összetevők alapvetően zsírsavakból épülnek fel. Lúgos főzés során a zsírsavak glicerinre és a karbonsavak nátriumsójára válnak szét. Ezek ügyes szétválasztásával kiváló minőségű szappan nyerhető. Mely zsírsavak fordulnak elő az összetevőkben? Felsorolni is sok lenne: sztearinsav, palmitinsav, olajsav, linolénsav, kaprilsav, olajsav...

Tippek a fekete szappan használatához

1. A szappant alkalmazhatja naponta több alkalommal is fürdéshez, arctisztításhoz.

2. A fekete szappan kiválóan alkalmazható hajmosáshoz is. Alaposan dörzsölje be haját a szappannal, majd bő vízzel öblítse ki.

3. A fekete szappant lehetőleg vízmentes helyen tárolja. Ne hagyja vízben állni, ellenkező esetben a szappan hamar elolvad, használhatatlanná válik.

itt megrendelhető 1750 Ft-ért (110 gr )