Összes oldalmegjelenítés

2011. június 18., szombat

Ezeket tudtad?

Hát,neki már annyi,ő már kiszáradt... De mi a helyzet Veled???

"Én eleget iszok,most vettem egy újabb zsugor ásványvizet."
"Mi egészséges gyümölcsleveket iszunk."
"Alig volt 100 Ft 2 liter üdítő. Van otthon 10 üveggel."


Értem. Nagyon dicséretes,hogy ilyen melegben odafigyeltek a folyadékbevitelre. De ha őszinte akarok lenni Veletek,akkor baj van...

- Ásványvíz: Miért ezt választottátok? "Mert egészséges,ásványi anyagok vannak benne,tiszta víz van benne."
A beszédes márkanevek és idilli tájakat ábrázoló címkék arról győzködnek, hogy az adott folyadék a világ legtisztább itala. De a csapvíz sem kevésbé tiszta... 
Ráadásul nem mindegyik flakonban van valódi ásványvíz. 
A vizet kezelik, tisztítják, azután sok esetben a beszerzési költségekhez képest több százszoros áron adják el nekünk.
Tájékozottság híján még az is előfordulhat, hogy sima csapvizet vásárolunk drága pénzért, és fel sem tűnik a különbség.

A címkék sokszor megtévesztőek. A fogyasztóvédelem 2005-ös vizsgálata úgy találta, hogy 54 palackozott vízből 25 terméken rossz volt a jelölés.
Akadt olyan, amelyre azt írták, hogy "alacsony ásványianyag-tartalmú", noha a benne lévő ásványi anyagok mennyisége szerint már a magas tartományba tartozott.
- A magasabb ásványianyag-tartalmú vizek rendszeres fogyasztása - amelyekben literenként 20 mg-nál több kalcium vagy magnéziumsó van -, megnöveli a vesekő kialakulásának veszélyét.

- A kalciummal dúsított víz nagyon hasznos annak, aki nem fogyaszt tejtermékeket, mert allergiás vagy vegetáriánus. De még nekik sem tanácsos ilyen vízből napi 2-3 decinél többet inniuk - figyelmeztet Kiss Erika dietetikus.

- Ha valakinek volt már veseköve, még ennél kevesebb is ártalmas lehet, mert ez a típusú víz beindíthatja a kőképződést.

- Ugyanígy vigyázni kell a deciliterenként 150 mg-nál nagyobb nátriumtartalmú vizekkel is, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved, magas a vérnyomása, vagy infarktus után lábadozik.

A magas ásványianyag-tartalmú ásványvíz veszélyes lehet a gyermekekre is. A magas só tartalom magas vérnyomást vagy vesekárosodást okozhat, a magas szulfáttartalom pedig hasmenést.


A műanyag palackból a meleg, a napsütés hatására különféle anyagok oldódhatnak ki. Ha felmelegszik, háromszor-négyszer nagyobb mennyiségű vegyi anyag oldódik a vízbe, mint ha szobahőmérsékleten tartjuk.

Nem a tárolóhely magas hőmérséklete az egyetlen lehetséges veszély. Az sem mindegy, mit tart a víz közelében. A szakemberek nem ajánlják például a garázst, ahol a benzingőz, rovar- és gyomirtó vagy más vegyszerek befolyásolhatják a víz szagát és ízét.


- Gyümölcslevek:

Ha "igazi" gyümölcsléről van szó,az rendben is van(bár napi 8-10 pohár sem oltja a szomjat rendesen). Valljuk be,amikor a boltban a gyümölcsleves polc előtt állunk mit nézünk: az árát vagy a gyümölcstartalmát? Vagy először a gyümölcstartalmát aztán az árát és inkább visszatesszük és leveszünk egy alacsonyabb gyümölcstartalmú levet,azzal nyugtatva magunkat,hogy abban is van gyümölcs...  Van, csak nem mindegy,hogy mi volt az alapanyag... Ráadásul a gyümölcslevek savasak, ha sokat iszunk belőlük nem igazán teszünk jót magunknak,a gyerekünknek...

- Üdítők:

Cukrosak,szénsavasak,egészségtelenek... "Na de olcsó,sokat lehet belőle venni,négyen vagyunk a családban." Értem. Nem is akarok senki pénztárcájában turkálni,de higgyétek el,van olcsóbb megoldás. Valljuk be, titkon tudjuk, hogy amikor 150-200 Ft-ért lehet venni 1,5-2 literes "gyümölcslevet",azt azért sejtjük,hogy ki tudja mi van benne... Abban az árban benne van az üzlet és a gyártó haszna, a szállítási költség, a munkások bére,járuléka, a csomagolás költsége, a víz és a gyümölcs(?) alapanyag. Most őszintén: elképzelhető,hogy normális dolgot iszunk???

Gondoljátok át... Mit érdemes inni és mennyiért?

Ne hagyjátok szomjazni a szervezeteteket!
Volt már úgy, hogy reggel, amikor felkeltél, csak támolyogtál, olyasmi érzés fogott el, mintha másnapos lennél? Esetleg ki sem akartál kelni az ágyadból. Nem fogod kitalálni. Ki volt száradva a szervezeted.
Mire észleled a kiszáradás eme jeleit, már késő, addigra már dehidratált a szervezeted. Sokszor az ember nem is gondolja, hogy ezek a kiszáradás miatt jelentkeznek. Lehet, hogy annak tulajdonítod, hogy túlhajtottad magad, nem alszol eleget, vagy esetleg most esel bele egy náthába. Éppen ezért az emberek gyakran alábecsülik a vízivás fontosságát.

Te legyél okosabb! Tégy magadért és a családodért!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése