Összes oldalmegjelenítés

2012. január 15., vasárnap

Szappan kontra tusfürdő



Már megszokhattad tőlem,hogy ijesztgetlek. Most is azt fogom tenni: „HU”(ez volt az ijesztés).
Egy kérdés: hány flakon tusfürdő van a fürdőszobádban? Olyan jó lenne ha azt mondanád, hogy nem használsz tusfürdőt :). Sajnos nem hallom a válaszod, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy 10 emberből 9 azt használ. Mert „antibakteriális” + „aromaterápiás” + „parfümös” + „bőrmegújító” + stb. Teljesen logikus, hogy rengetegen használják, hiszen az előbb említett hangzatos tulajdonságok olyan csábítók és hát az esti filmnézés közben is legalább 3-4 féle boldog nőt látunk a reklámokban, akiknek nagyon isteni érzés ez meg az  a tusfürdő, ráadásul olyan szépen vannak csomagolva és az illatuk is jó(?)….
Én most arról írok, hogy a mi családunk miért nem használ már tusfürdőt, miért dobtam ki a maradék flakonokat és miért veszek rá egyre több embert, hogy mondjon le róluk.
Majd Te eldöntöd, hogy olvasás után mit csinálsz a tiéddel.

„A szintetikus tusfürdők többségében a Sodium Laureth Sulfate nevű vegyszert alkalmazzák mosóaktív anyagként. Ez egy agresszív tenzid, amely – mivel hatására a bőrben lévő vízmegtartó anyagok is kioldódhatnak – erős bőrkiszáradást okoz. Ezt a gyártók különböző zsírosító anyagokkal próbálják ellensúlyozni.
A Sodium Laureth Sulfate tartalmú kozmetikumok rendszeres használata nyálkahártya irritáló lehet, ráadásul ez az anyag a samponokban és tisztítószerekben található más vegyi anyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrátok és dioxinok keletkezéséhez járulhat hozzá. Mindezek miatt érdemes olyan természetes alapanyagokból készített tusfürdőt használni, amely gyengébb, növényi eredetű tenzideket (Pl. Sodium Coco-Sulfate) tartalmaz.
Jó alternatíva lehet még a szappan használata, hiszen eltávolítja a különféle szennyeződéseket, a zsírt, valamint az elhalt hámsejteket, puhítja a bőrt, és segíti annak természetes működését. Sokkal kevésbé szárító hatású, mint a szintetikus tusfürdők, ráadásul megelőzi a szaruréteg megvastagodását, ami a szőrtüszőgyulladás egyik leggyakoribb oka."
 

2 megjegyzés:

  1. Sajnos a legtobb szappan palmaoljbol keszul, Indoneziaban es sok mas orszagban kivagjak a dzsungelt a palmaultetvenyek miatt, elohelyek tunnek el, csokken a biodiverzitas, es a korabban ott elo emberektol is elveszik megelhetesuk forrasat. A szappan nem alternativa!

    VálaszTörlés
  2. Az igazság az,hogy én kézi készítésű szappanokat használok. Az összetevők közt nincs pálmaolaj,oliva-jojoba-kókuszolaj biztos,kakaókrém,sheavaj is. Én ezeket az infókat kaptam a hölgytől,aki készíti. Biztos Neked is igazad van a pálmaolajjal kapcsolatban,de afelől nyugodt vagyok,hogy amit én használok,abban nincs :). Neked milyen ötleted van,mit használsz?

    VálaszTörlés